Ik zag in het NRC van gisteren het onderstaande geweldige overzicht van Renske de Greef & Kasper Soeters, om te bepalen of je nog kan vliegen: wanneer mag ik nog het vliegtuig gebruiken? Volgens een bericht van de NOS is er al sprake van ‘vliegschaamte’ in Zweden. Het zogenaamde flygskam. Vliegschaamte heeft het niet gered als woord van het jaar. Wat is vliegschaamte eigenlijk? Het betekent: “Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen, vertaling van Zweeds flygskam.”

Laadpaalklever

Het woord van het jaar 2018 werd volgens Van Dale ‘blokkeerfries’. Het Genootschap Onze Taal koos als Onze Taal-woord voor ‘laadpaalklever’. Dit is een eigenaar van een elektrische auto die zijn auto – ook nadat deze al vol is geladen – op een laadpaallocatie laat staan, handig om een parkeerplek te behouden. Overigens beboet Tesla sinds kort haar bestuurders met een zogenaamde ‘idle fee‘ als deze hun Tesla volgeladen op de laadplek laat staan. Ga ik zelf nog vliegen? Er staat dit jaar 1 vlucht geboekt, ik probeer het hierbij te houden.

Lees via dit artikel nog meer inspirerende en opiniërende ideeën over vliegen.

Copyright: NRC/ Renske de Greef & Kasper Soeters

Wat doet de politiek aan CO2-reductie? Lees hier de NRC-update (december 2018): Hoe Urgenda een levensgroot probleem werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *