Nu we ‘van het gas af moeten’ is de vraag: wat dan wel? Waarmee vervang je deze bron voor warmte, warm water en koken? Dan komt het fenomeen warmtepomp voorbij. Wat is een warmtepomp? Er zijn drie soorten:

Op basis van je huidige woonsituatie kun je via het schema van Milieucentraal goed zien wat de voordelen van een warmtepomp zijn en wat dan de beste keuze voor jouw woning is. Lees het stappenplan aardgasvrij wonen. Lees hier de voorwaarden voor subsidies (RVO).

De werking van een warmtepomp via Warmtepomp Weetjes

Voordelen warmtepomp

Het grootste voordeel van de warmtepomp is dat deze heel erg efficiënt omgaat met de stroom die hij gebruikt (attentie: als hij goed is ingeregeld). Dit wil zeggen dat de warmtepomp de stroom gebruikt om warmte aan de omgeving (buiten) te onttrekken en naar binnen te transporteren. Hierdoor ligt het rendement hoger dan 100%, bijvoorbeeld 300% . Dit wordt COP (coëfficiënt of performance) genoemd. (COP = 3)

Nadelen warmtepomp

Er zijn ook nadelen aan het installeren van een warmtepomp:

  • Er zijn mensen die het geluid van de pomp vervelend vinden, zowel als deze binnen geplaatst wordt als buiten in de tuin.
  • Een warmtepomp gaat gemiddeld 15/20 jaar mee en moet wel onderhouden worden. Het apparaat is complex, er kunnen storingen optreden. Er is sprake van een onderhoudscontract.
  • De investeringskosten zijn behoorlijk: tussen de 10/15.000 euro. Er zijn wel subsidies beschikbaar (voorlopig tot 2021), informeer hiernaar voordat je iets aanschaft.
  • De warmtepomp neemt heel veel ruimte in.

Alternatieven warmtepomp

Er zijn gelukkig ook alternatieven voor de warmtepomp. Als je huis erg goed geïsoleerd is (of kan worden) en je kunt voldoende zonnepanelen op het dak leggen, kun je volstaan met (alleen) elektrische vloerverwarming en een elektrische boiler (voor het warme water), wanneer je eigen zonne-energie voor het grootste gedeelte van het jaar duurzaam opwekt. Het nadeel van vloerverwarming is dat het langzamer warm wordt dan bijvoorbeeld een infraroodpaneel of een elektrische radiator.

Andere opties om je huis te verwarmen:

Andere opties om je water te verwarmen:

  • Elektrisch doorstroomapparaat (elektrische geiser)
  • Zonneboiler (wel elektrische naverwarming nodig in de winter)

Het is een heel gereken om je budget helder te krijgen voor ‘van het gas af’. Denk bij de aankoop van een warmtepomp aan: de koop (investering), onderhoudskosten, rendement en de mate van duurzaamheid. Tip: vraag diverse experts om een offerte, want nog niet elke installateur of aannemer bekijkt alle (duurzame) opties, ze blijken soms behoorlijk conservatief in het nemen van duurzame keuzes.

Overigens is koken op inductie (elektrisch) veel makkelijker dan ik zelf dacht. Ik ben er snel aan gewend terwijl ik toch altijd op gas gekookt heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *