Een mooi voorbeeld van bezig zijn met ‘groen’ en ‘duurzaamheid’ is om dit dichterbij je eigen leefpraktijk te brengen. Laat je inspireren door bijvoorbeeld de wijkgerichte aanpak van het recente project 50 tinten groen Assendorp. Assendorp is een gezellige dorpswijk in Zwolle, van oudsher een studentenwijk en erg gewild onder huurders. Onderdelen van de 50 tinten groen-actie zijn de zogenaamde Energy Killer Race, een zonnepanelenactie en nog veel meer. Kijk op hun Facebook-pagina en volg de video’s die Rianne Seton hierover maakt. Ook Kirsten Notten draagt bij aan dit energieproject. Op 12 februari 2019 (19.30 uur in De Enk) is de première van de Energy Killer Race film. Hieronder alvast de trailer. Ook een groen energieproject starten in je wijk? Neem contact op met mij of Kirsten Notten.

Klik hier om de trailer van de Energy Killer Race te bekijken.

Woning duurzaam maken

Duurzaam wonen. Het klinkt goed maar waar begin je als je al ergens woont? De beste tip is: isoleren (volgens de adviseur Duurzaam wonen waar ik mee samenwoon). Wat kun je (nog beter) isoleren? Denk aan de vloer, muren en het dak. Door beter te isoleren bespaar je namelijk energie. Als je van het gas af wilt heb je een paar keuzes. Niet alle keuzes zijn voor elk huis van toepassing. Als je aan de slag wilt met het verduurzamen van je huidige woning, laat dan eerst een adviseur duurzaam bouwen een plan maken. Je krijgt te maken met keuzes met betrekking tot isoleren, ventileren, wel/geen vloerverwarming, wel/geen zonnepanelen en/of wel of geen warmtepomp.

Warmtepomp wel of niet?

In mijn volgende duurzaam wonen blog vertel ik meer over de keuze voor warmtepompen.

Elektrische vloerverwarming

Wij hebben in Harfsen (waar ik woon) overal (alle kamers) alleen elektrische vloerverwarming, waar dus geen water bij komt kijken. Dat verwarmt de ruimte voldoende omdat ons huis zo goed geïsoleerd is. Voordelen: praktisch geen onderhoud en de temperatuur is per kamer te regelen. Wij hebben dus geen warmtepomp (nodig).

Zonnepanelen wel of niet?

Met zonnepanelen op het dak van je huis, stal, schuur of bedrijfsgebouw wek je zelf energie op. Hoe leuk is dat? Als je teveel opwekt, kun je dit terugleveren aan je energieleverancier. Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen, zo hoeft je dak niet per se op het zuiden gericht te zijn en kun je ook op een plat dak panelen leggen. Zonnepanelen zijn niet geschikt voor rieten daken.

Lees hier meer tips om energie te besparen via de Consumentenbond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *