Van het gas af en dan?

Vijftien jaar woonde ik op een recreatiepark in een houten chalet met gaskachel. Daar was weinig eer te behalen aan duurzaam wonen. En ik maakte me er eerlijk gezegd ook helemaal niet druk over. Daarna vertrok ik naar een sociale huurwoning. Deze werd tijdens mijn huurperiode gerenoveerd en geïsoleerd. Onder de vloer spoten ze van die blauwe ‘chips’ voor de vloerisolatie. Ik merkte daarna geen verbetering. Ook werden er zonnepanelen op het dak gelegd. Helemaal vol dan zeker? Nee hoor, precies 8. Niet meer en niet minder.

Zonnepanelen

Een slimme meter, waar niet iedereen blij mee is, werd ook geïnstalleerd. Het voordeel van zonnepanelen is o.a. dat als je teveel energie opwekt, je dit terug kunt leveren aan het net. Dit wordt financieel dan verrekend met je verbruik. Laatst hoorde ik van iemand dat hun energiemaatschappij het niet accepteerde dat je energie terug leverde aan het net. Zo zijn er partijen die jouw duurzame initiatieven proberen te dwarsbomen. Wees er alert op, want het zou toch te gek zijn als je volop zonne-energie opwekt en dit niet terug mag leveren aan het net. De reden van die slechts 8 panelen op het dak van de sociale huurwoning ligt waarschijnlijk in het feit dat zo voldaan wordt aan een ‘regeltje’ om subsidie te verkrijgen dan wel te voldoen aan het regeltje van ‘woningbouwverenigingen die huizen duurzamer moeten maken’. Schandalig vind ik het. Dat halfzachte beleid. Als je PV-panelen legt, dan helemaal vol leggen en de optie bieden om terug te leveren. Ja, als je het goed leest, dan snap je wel waarom energiemaatschappijen dit niet willen. Sommigen zeggen dat ze ‘onvoldoende’ capaciteit hebben om de energie op te slaan. Onder welke steen heb je dan geleefd? 

De beste duurzame tip

Nou denk je waarschijnlijk (terecht) waar heb jij als leek deze wijsheid opgedaan? Tot voor kort wist ik niets over duurzaam wonen en deed er ook niets mee. Ik scheidde mijn afval netjes en leverde oude kleding in bij het Leger des Heils, en dat was het. Bij die zonnepanelen op het dak begon het pas. En wat ook mee helpt is dat mijn huidige partner adviseur duurzaam bouwen is. Tja, dan word je dus niet alleen met elektrisch rijden besmet, maar ook met het duurzaam bouwen virus. Zijn beste duurzame (ver)bouwtip is trouwens: goed isoleren. 

Duurzame huizenroute

Vanaf augustus 2018 woon ik in Harfsen in een huis dat energieneutraal (en gasloos) is. We hebben al twee keer meegedaan aan de Duurzame Huizenroute. Dit zijn jaarlijkse open dagen op twee zaterdagen in november. Tijdens de bezoeken van zo’n 20 stellen heb ik veel opgestoken over duurzaam bouwen. De stellen kwamen langs om ons huis te zien maar vooral naar het HOE te vragen. Dit gaat dan over isoleren, ventileren, elektrische vloerverwarming, wel of geen warmtepomp (wij hebben er geen, is niet nodig, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, hierover volgt nog een blog), leem(kachel), houtskelet- of niet, houtsoorten, zonnepanelen, etc. 

Gasloos bouwen

We moeten van het gas af. En dat was een goede beslissing. Hulde voor Wiebes. Maar hoe nu verder? Aannemers en gemeentes blijken nog erg conservatief in hun duurzame keuzes, het moet echt van onderop komen. Dus niet afwachten. Als je nieuw gaat bouwen, laat dan goed uitrekenen door een expert wat de isolatiewaarde is (Rc-waarde), daar begint volgens mijn expert in da house alles mee. Inspiratie opdoen? Lees hier over zijn NOM-woning voor starters. (zie artist impression bij dit blog)

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *