De VPRO Tegenlicht aflevering van 20 oktober 2019 ging over Houtbouwers.

Architecten Bjarne Mastenbroek, Marco Vermeulen en de Britse Andrew Waugh breken een lans voor bouwen met hout.

Houtbouw is duurzaam

In deze aflevering vertellen bovenstaande architecten over nut en noodzaak van houtbouw in de woningbouw. Ben je aannemer, architect, investeerder of projectontwikkelaar en wil je duurzaam (gaan) bouwen? Bekijk dan deze interessante aflevering van Tegenlicht.

Hotel Jakarta Amsterdam

Het hotel Jakarta is van hout gebouwd. Lees hier meer over de aanpak.

Website VPRO Tegenlicht: “Directeur Harry Westers van de WestCord Hotels-keten, waar Hotel Jakarta onder valt, zet zich actief in om meer aan het milieu te doen dan wet- en regelgeving van hem verlangt. Natuurlijk, hij kón ook daadwerkelijk investeren, maar dat betekent niet dat hij daartoe werd verplicht. Want, voor het bouwen met cross laminated timber (CLT) is nog geen regelgeving. Wat drijft Westers om hierin voorop te lopen?

‘Het is geen nieuws dat we anders om moeten gaan met de middelen die de aarde ons heeft gegeven, en hierin pak ik als ondernemer mijn verantwoordelijkheid. Zodat er ook een toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen op deze aarde is.’

‘Ik ontmoette architect Bjarne Mastenbroek eigenlijk geheel toevallig. Mastenbroek houdt in zijn werk rekening met de natuur, wat voor mij reden was om hem te vragen voor een project op Ameland. Toen kwam de vraag voor een hotelplan op het Amsterdamse Java-eiland op ons pad. Samen met zo’n dertig andere ontwerpen van hotel-collega’s schreven we ons in 2013 in op de ‘tender’, een soort prijsvraag, die de gemeente Amsterdam uitschreef.'”

Duurzaam bouwen met hout

In deze aflevering wordt vooral gesproken over het gebruik van het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – dit veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Daarnaast moet er natuurlijk nog wel fors geïsoleerd worden. In Nederland zijn veel bouwbedrijven nog aarzelend over bouwen met hout. Ze kennen beton en steen en willen dat graag blijven doen. Het vergt een omslag in de bouwwereld om anders te kijken naar duurzaam bouwen. In Duitsland zijn ze daarmee verder. Dit Duitse bedrijf werkt met houtskeletbouw: Brüggemann Bouw.

Brüggemann Bouw heeft ons huis gebouwd in Harfsen en mijn partner werkt vanuit zijn bedrijf Enadco ook samen met deze houtbouwer uit Duitsland.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *