Snap jij het nog? Ik ben in verwarring. Dacht door biologische groente te telen of te kopen en biologisch vlees af te wisselen met vleesvervangers goed bezig te zijn. Toen zag ik laatst Teun van der Keuken van de Keuringsdienst van Waren bij Eva Jinek. Zie hieronder het fragment. Teun zegt hierin onder andere dat het duurzamer is om plofkip te eten dan andere vleessoorten, ook avocado’s (hebben veel water nodig) en vleesvervangers (met lactose, melk, koeien) en zelfs biologisch vlees of geteelde groenten (hebben meer ruimte nodig etc.) zijn niet bepaald duurzaam.

Milieu, dierenwelzijn en gezondheid

In de column ‘Groen doen‘ in het NRC (7 september 2019) door Hester van Santen beschrijft ze vergelijkbare verwarrende berichten. Beter kip eten dan kaas. Hoe verwarrend gaat het worden. Ik als 50-plusser kreeg ooit mee van school(melk) en ouders dat melkproducten en kaas gezond waren. Dacht er niet bepaald vaak aan dat die kaas van melk komt en dat die melk van koeien komt en dat die veel CO2 veroorzaken. Geen kaas meer eten?

Het daagt in het Oosten van mijn hersenen. Er dreigt een oorlog te ontstaan tussen: 1. goed voor het milieu (CO2 uitstoot), 2. dierenwelzijn en 3. wat is goed voor mijn gezondheid. Verwarring ten top. Minder kinderen (thanks Harry) lijkt me een logische stap. Minder koeien ook. Maar waar blijf ik als welwillende duurzame consument als ik verstrikt raak tussen wat beter is voor het milieu en tegelijker slecht voor dieren? Goed voor de gezondheid maar slecht voor dieren? Biologisch eten dat slechter is voor het milieu? Vleesvervangers die slechter voor het milieu zijn dan plofkip eten? Ik ben nu verward en weet niet meer wat wijsheid is.

De driehoek der verwarring

IPCC rapport

In het IPCC rapport, het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN, van augustus staat dat we plantaardiger moeten gaan weten. Ook staat er:
“Als wij onze manier van landgebruik niet drastisch aanpassen, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor het klimaat, de biodiversiteit en de voedselzekerheid” (via Groenkennisnet). Ik roep de Universiteit van Wageningen op om een nieuwe schijf van 5 te maken waarin ‘goed voor het milieu (de aardbol)’, ‘goed voor je gezondheid’ en ‘goed voor dieren’ ergens een plek krijgen zodat ik als duurzame dame een logische keuze kan maken over wat ik nou wel en niet mag eten. Want ik weet het niet meer hoor.

Eva Jinek reageerde vergelijkbaar zoals ik na het interview met Teun van der Keuken. Een hulproep om ‘wat dan wel?’ als zoveel niet kan. Wat is de beste keuze qua voeding en levensstijl.?We snappen met z’n allen (de meeste toch wel) dat er echt iets fundamenteels moet veranderen door de opwarming van de aarde. Er moeten grote stappen gezet worden. Een eensluidende communicatie hierover is nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *