There is no Planet B

Persoonlijke conclusies na een jaar focussen op duurzamer leven

Lees hier de Europese Green DEAL (december 2019) Of lees hier de samenvatting via NU.nl.

Begin dit jaar startte ik dit blog Project365 met onderliggend doel om bewuster bezig te gaan met duurzaam leven. Oftewel: een duurzame levensstijl onderzoeken en zo mogelijk implementeren. Ga het maar gewoon doen, dacht ik. Doordat mijn persoonlijke kick-off van dit onderzoek; koop duurzaam geproduceerde wintersportkleding, niet bepaald meeviel, besloot ik mijn bevindingen wekelijks met jullie te delen. Na 70 blogs op deze website is het tijd voor conclusies, nu het einde van het jaar nadert. We zijn een jaar verder, wat heeft me dit opgeleverd? Ik durf wel te zeggen dat ik duurzame kennis heb vergaard en vaker duurzame keuzes maak, maar ik weet ook dat het allemaal niet zo simpel is. Want wat is duurzaam eigenlijk?

Klimaatwijsheid

Met de enorme hausse aan informatie die dit jaar over ons is uitgestort, ontstaat een overload aan klimaatinformatie. Over wat boeren, bedrijven en de rest veroorzaken, denk maar aan al die termen zoals stikstof, PEFAS, CO2-uitstoot, enz. En wat is dan wijsheid? Welke duurzame keuze maak ik? Voor het milieu, dierenwelzijn, gezondheid, natuur of arbeidsomstandigheden? Het blijkt een complexe materie te zijn, waarbij kiezen voor ‘good for all’ niet of moeilijk te doen is. Ik snap wel dat dit kan leiden tot klimaatdepressie of ecorexi. Biologisch vlees eten? Niet duurzamer dan plofkip. Wel beter voor het dierenwelzijn. De belangen tussen werk (denk aan de boeren en de bouw) en dus onze economie (volkoren boterham) én de toekomst van de planeet aard, lijken te botsen. Ik ben noch econoom, noch klimaatkenner, dus where does that leave me? Niemand is tegen boeren, al framen ze dat zo graag, niemand is tegen een energieneutrale woning voor iedereen. Een comfortabel nul-op-de-meter huis, gebouwd met houtskelet, gasloos én zonder warmtepomp. Daar is iedereen voor toch? Bob de Bouwer zei het al: “Kunnen we het maken?”. Yes we can. En waarom lukt het dan niet? Omdat architecten, aannemers, installateurs, gemeentes en woningstichtingen te druk zijn met zichzelf, geld verdienen en een lange termijnvisie ontberen?

Klimaatverwarring

In een vorig blog schreef ik over mijn klimaatverwarring. Je kunt bijna geen keuzes maken die voor alles en iedereen goed zijn. Mijn persoonlijke duurzame keuzes leveren dus per definitie ergens een beperking of no-go-area op. Mijn en jullie klimaatbewustzijn is dit jaar wel gegroeid gelukkig. Dat zie je aan de klimaatmarsen, zoals op 10 maart en 27 september. Ook klimaatactivisten, zoals de beweging Extinction Rebellion, roeren zich steeds meer: “We bevinden ons in een ecologische crisis. Onze overheden laten het afweten. Dus wij, de mensen, staan op.” Goed zo, want er moet echt wat veranderen!

Nieuwjaarswens op groeipapier

Onze nieuwjaarswens op groeipapier

Mijn persoonlijke keuzestrategie over duurzaam leven

 1. Fashion: Spiek bij webshops en sites zoals Eerlijkwinkelen en ProjectCeCe naar duurzame kledingmerken en koop deze, doe langer met je kleding of koop tweedehands kleding en schoenen bij ReShare Stores zoals bijvoorbeeld een grote winkel in Deventer (Leger des Heils), kringloopwinkel of de landelijke keten Appel & Ei. Het nieuwe motto: Make, Remake of Repair,
 2. Wonen: Vraag advies aan expert(s) over het duurzamer maken van je woning of nieuwbouw. Essentieel hierbij: maximaal isoleren. Laat iemand de EPC berekenen en mogelijk kan jouw huis dan zonder warmtepomp.
 3. Eten: Ik koop waar mogelijk biologische producten, al is dat niet altijd duurzamer, in dit geval kies ik o.a. voor dierenwelzijn. We eten door de week geen vlees. We hebben 3 moestuinbakken (Makkelijke Moestuin) waar we aardbeien en groente verbouwen. Erg leuk om te doen, want weinig werk en toch veel resultaat. Geeft voldoening en het is super lekker die eigen groente.
 4. Mobiliteit: Met de trein, ja graag, maar dan moet het reizen sneller en comfortabeler kunnen (oftewel zitruimte voor iedereen). En de spoorbreedte in Europa gelijk maken. Dat gaat nog even duren dus intussen maar elektrisch rijden (full-electric), je kunt er niet omheen. In 2020 komen diverse middenklasse modellen op de markt. Waterstof? Volgens mijn partner die er verstand van heeft, kan het qua rendement nooit uit. En dan praten we nog maar niet over het gevaar voor ontploffing.
 5. Reizen: We rijden elektrisch, goed te doen qua laadpalen in Europa (vooral Tesla), én we zagen in Normandië ook veel universele laadpalen. Dit jaar heb ik 2 keer gevlogen, mijn intentie is om niet meer dan 2 x per jaar te vliegen.
 6. Toplinks, waard om te noemen: Slow Food Youth Network, Milieucentraal, Green DEAL, Extinction Rebellion, Evanne Nowak (klimaatfilosofie), Duurzame Huizenroute,

Waarom ik stop met dit blog

Ik stop niet met klimaatbewust denken en doen. Dit jaar heb ik veel geleerd over duurzaam leven. Dit neem ik mee in mijn verdere leven. Mijn focus zal vanaf nu liggen op het uitdragen van duurzaam bouwen (samen met mijn partner Theo Smidt). We onderzoeken of we bestaande panden kunnen renoveren tot energieneutrale (zorg)woningen. Vooral alleenstaanden die graag met anderen samenwonen met behoud van privacy, lijkt ons een interessante maatschappelijke doelgroep.

De reden dat ik stop met bloggen is dat ik weinig reacties krijg op de blogs en ik schrijf echt niet voor mezelf. Ben content over mijn bijdrages en wens iedereen van harte een groeiende bewustwording toe over de eigen ecologische voetafdruk en hoop dat je daaraan duurzame verbeterstapjes koppelt. Zet een kleine stap en je voelt je een stuk beter. De wereldproblemen kunnen we niet oplossen, op microniveau kun je wel iets doen.

En dan toch publiciteit

AD / De Stentor 21 december 2019

Heel grappig dat – net nu ik stop – er binnenkort een interview in het AD/De Stentor verschijnt over mijn intenties om duurzamer te leven. Op de kortste dag van het jaar staat de schijnwerper op mijn 2020-wens: een bloeiende Aarde.

Update: Urgenda wint klimaatzaak bij de Hoge Raad

Onverwacht ontroerd. Urgenda wint klimaatzaak bij de Hoge Raad, op 20 december 2019 was de uitspraak. En nu aan de slag Kabinet, Tweede Kamer, Eerste Kamer, ambtenaren, boeren, bouwers, burgers, buitenlui & de rest. Waarom dit geen voorpaginanieuws is? Raadselachtig.

8 Comments

 1. Goed bezig (geweest) Atty!!
  Jammer dat ik je blogs heb gemist, maar ik ben zelf ook goed bezig al zeg ik t zelf: sinds september geen nieuwe kleding meer gekocht en dat is makkelijker gebleken dan ik gedacht had. Wat maaltijden, woning en zeker vliegen betreft is er bij mij nog niet veel veranderd, al ben ik me wel bewuster geworden van de impact die ik heb. Niet meer dan 2 x per jaar vliegen vind ik nastrevenswaardig!
  En tips van jouw kant zijn altijd welkom!!

  Inge Halff
 2. Jammer dat je stopt. Ik heb pas deze week via de Genoeg gelezen van je blog. Was er klaar voor om dit blog standaard op te nemen. Ik snap het wél, daar niet van. Ik bekommer me op mijn manier over de aarde en alle bewoners (ook planten en dieren), zonder extremiteiten. Sinds ik in 1970 op de voorpagina van de krant de kop las: ‘De oceanen liggen op sterven’ (ik ben van 1945) werd ik wakker en volgde de ontwikkelingen op de voet. De niet-ontwikkelingen. Decennium na decennium vroeg ik me verbijsterd af waarom iedereen doof en blind door bleef razen op de letterlijk doodlopende weg. Ook in mijn eigen omgeving: lauwe interesse. Ik kwam voor dezelfde dilemma’s te staan als die jij hier aangeeft (elke keuze voor of tegen iets, is dubbel). Heb nu vooral iets van: ik ben blij dat mijn eigen eindigheid opdoemt en dat ik geen kinderen heb, want leuker gaat het niet meer worden. Wij, aardbewoners willen niet écht een betere wereld, we blijven ons verschansen achter onze eigen deuren en bankrekeningen. Ooit zal het veranderen, maar of we daarvoor wijs genoeg worden? Ik wens je veel wijsheid, geluk en vooral liefde toe. Met groet, Jeanette Peters

  Jeanette Peters
 3. Mooi blog, gelezen via de link in een minstens zo mooie nieuwsbrief. Echt-Atty. Dank voor het verhaal van je reis, je waarde(n)volle overpeinzingen, en de tips. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ (en andersom). Ik gebruik deze uitspraak van wijlen Johan Cruijff met regelmaat. Bij het lezen van je blog kwam deze gedachte ook weer naar boven. Veel succes met je nieuwe project gewenst Atty, en ik blijf heel graag op de hoogte!

  Els

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *